Varumärkesregistrering- varför är det så viktigt och vad bör man tänka på?

Varje dag måste vi ta ställning till oerhört viktiga frågor: Apple eller Samsung? Coca cola eller Pepsi? Adidas eller Nike? McDonalds eller Burger King? Marvel Comics eller DC Comics? Vi pratar alltså om varumärken! De finns överallt vart vi än går. Det kan handla om en figur, ett namn eller tecken som kopplas till ett företag, till produkter eller till tjänster. När varumärken blir framgångsrika blir de uppmärksammade inom ett brett geografiskt område och kan i vissa fall även få en stor roll när det kommer till miljöfrågor och andra viktiga diskussioner i samhällsdebatten.

Varför är det så viktigt med varumärkesskydd?

Jo det ger dig nämligen en ensamrätt till det som kännetecknar din verksamhet, exempelvis. symbolen, namnet eller tecknet. Andra konkurrenter på marknaden kan alltså inte kopiera ditt varumärke i sin marknadsföring. Det är därför viktigt att du registrerar ditt varumärke så tidigt som möjligt för att undvika en situation där det kommer ett liknande varumärke som hinner registrera sig först och du går miste om ditt skydd.

 

Drömmer du om att bygga ett starkt och framgångsrikt varumärke?

Då är det till att börja med viktigt att du har en nyskapande idé som kan registreras. För att få varumärkesskydd i Sverige måste en ansökan skickas in till Patent och registreringsverket. Det finns olika krav som måste uppfyllas för att din ansökan ska beviljas. Till att börja med måste ditt varumärke vara säreget. Varumärket måste ha en särskiljningsförmåga som gör att det sticker ut. Det ska alltså inte gå att förväxla ditt varumärke med andra befintliga märken som finns på marknaden. Undantaget till detta är om ditt varumärke redan är ”inarbetat”, d.v.s. om det är såpass väletablerat och känt inom branschen kan det ändå registreras trots att det inte föreligger en särskiljningsförmåga. Det finns även andra speciella regler som vara uppfyllda för att du ska få ditt varumärke registrerat

 

Behöver du hjälp med att komma igång? Känns juridiken kring varumärkesskydd lite knepig? Då har du har kommit helt rätt! Vi på Handelsjuristerna kan vägleda dig när du skickar din varumärkesregistrering och ge dig tips på hur du ska utforma din ansökan på bästa möjliga sätt för att protegera ditt skydd.

 

Har du redan ett varumärkesskydd? Då kan vi hjälpa dig med att invända mot andras varumärkesansökningar, utforma diverse avtal och mycket mer.

 

Ett företag med ett starkt varumärke ger en god marknadsföring och därmed även en stabil ekonomisk utveckling. Ta därför chansen och utveckla ett starkt varumärke som du sedan skyddar genom varumärkesregistrering.

 

Vem vet, kanske är det ditt varumärke som kommer hamna på listan ovan?
 

Psst… 

… du vet väl att HandelsJuristerna är den flexibla och okomplicerade byrån som gör juridiken lättillgänglig för såväl företag som privatpersoner? Några av våra vanligaste tjänster är avtalsgranskning, varumärkesregistrering, integritetspolicy och aktieägaravtal. Eftersom våra konsulter till lika stor del får betalt genom praktik och merit som av ekonomisk ersättning kan vi erbjuda våra tjänster till en bråkdel av vad en advokat kostar. Marknadens bästa pris helt enkelt.

HANDELSJURISTERNA

Handelsjuristerna är en affärsjuridisk byrå driven av juriststudenter från Handelshögskolan i Göteborg. Vår vision är att vara den flexibla och okomplicerade byrån som gör juridiken lättillgänglig för såväl företag som privatpersoner.

KONTAKTA OSS

E-post: info@handelsjuristerna.se

Telefon: 072 853 97 38 

Viktoriagatan 9, 411 24 Göteborg

 

FÖLJ OSS