Starta företag – fem viktiga steg för att starta företag

Att starta ett eget företag är ett mål för många. Kanske funderar du på att starta ett företag, eller så befinner du dig redan i uppstartsprocessen och vill ha hjälp med vad som är viktigt att tänka på. Vi har listat fem saker att tänka på när man startar ett företag.

 

Hur går man tillväga?

Först och främst krävs det en företagsidé. Här vill man gärna sticka ut lite och utmärka sig från potentiella konkurrenter. Helst ska man vara kunnig inom området eller i alla fall ha en vilja att lära sig mer. Tänk utifrån vad marknaden saknar idag och hur man bäst kan bidra. Affärsidén ska vara hållbar ur ett långsiktigt perspektiv för att få de bästa förutsättningarna. 

 

Sedan behöver man bestämma vilken bolagsform man ska använda sig av. Det finns flera man kan välja mellan. Vi har en annan artikel på vår hemsida som förklarar skillnaderna mellan de olika bolagsformerna – “Starta företag – vilken bolagsform ska jag välja?”. Här bör man utgå från hur man vill att ens företag ska utvecklas i framtiden och vilken bolagsform som är bäst anpassad för det.

 

Efter det är det dags att börja tänka på företagsnamn eller kanske till och med ett eget varumärke. Det är viktigt att kunden kan urskilja företaget från andra företag i branschen eftersom det lättare skapar associationer och får kunden att komma ihåg företaget. Namnet eller varumärket ska reflektera företagets affärsidé på ett tydligt och minnesvärt sätt. 

 

Detta för oss in på att man också måste se över hur man bäst ska kunna nå ut till framtida kunder. Här krävs det att man analyserar vilken kundkrets som företaget riktar sig mot och kommer på idéer att marknadsföra sig effektivt mot just denna grupp. Det finns många sätt att gå tillväga och hur man bör marknadsföra sig skiljer sig åt beroende på vilken sorts kund man har. Annonser, samarbeten eller att starta en social kanal är bara några exempel på vad man kan göra.

 

Vad är extra viktigt att tänka på?

Sist men inte minst ska det noteras att det innebär ett stort ansvar att starta ett företag. Att nämna alla fallgropar man kan stöta på får inte plats här, men det kan sägas att det finns en hel del regleringar enligt lag som man kan omfattas av. I värsta fall kan man bli straffad om man inte följer någon av dessa, det är därför mycket viktigt att man sätter sig in i dem lagar som kommer omfatta ens företag. 

 

Vill du ha hjälp med att registrera ett varumärke? Eller rådgivning gällande vilken bolagsform du bör använda? Vi kan bistå dig genom hela uppstartsprocessen. Kontakta HandelsJuristerna på info@handelsjuristerna.se så hjälper vi dig. Ett första möte med oss är alltid kostnadsfritt.

 

Amanda Jerner

Juridisk konsult

HANDELSJURISTERNA

Handelsjuristerna är en affärsjuridisk byrå driven av juriststudenter från Handelshögskolan i Göteborg. Vår vision är att vara den flexibla och okomplicerade byrån som gör juridiken lättillgänglig för såväl företag som privatpersoner.

KONTAKTA OSS

E-post: info@handelsjuristerna.se

Telefon: 072 853 97 38

Viktoriagatan 9, 411 24 Göteborg

FÖLJ OSS