Samboavtal – vad är det och varför behövs det?

Att flytta ihop och leva tillsammans med sin respektive är ett stort steg i livet. Det är en underbar känsla att få dela sitt liv med någon man tycker om, men med det kan det tillkomma det en hel del kompromisser och oenigheter. Vad händer om det visar sig att man inte klarade av att bo tillsammans? Vad händer med alla möbler och bostad som man köpt tillsammans? HandelsJuristerna hjälper dig reda ut det här.

 Vad säger Sambolagen?

Enligt sambolagen ska all egendom, s.k. samboegendom, som införskaffats för gemensamt bruk delas lika mellan samborna. Detta inkluderar den gemensamma bostaden och allt bohag, exempelvis möbler, köksutrustning och liknande i hemmet som köpts in för gemensamt bruk. Allt ska delas lika, oavsett vem som betalat för egendomen eller vem står på kontraktet. Detta betyder också att det inte spelar någon roll att om man som sambor går in med olika kontantinsatser, exempelvis vid ett bostadsköp eftersom värdet på bostaden ändå kommer delas lika mellan er. För att kunna fördela egendomen enligt egna önskemål och därmed avvika helt eller delvis från sambolagens bestämmelser måste ett samboavtal upprättas. 

 

Vad är då ett samboavtal? 

Ett samboavtal är ett avtal mellan två personer som bor under äktenskapsliknande former, som reglerar hur den gemensamma bostaden och de gemensamma ägodelarna ska delas upp vid en eventuell bodelning. Med hjälp av ett samboavtal kan man komma runt sambolagens regler och se till att fördelningen mellan bostaden och allt bohag i hemmet fördelas enligt era önskemål. Om inget sådant avtal finns så kommer man falla tillbaka på sambolagens regler och fördela egendomen lika. 

 

Vilka krav finns på själva avtalet?

Det finns det inga krav på att samboavtalet ska bevittnas när det skrivs under eller registreras hos Skatteverket för att vara giltigt. Dock kan det vara bra att ha någon som bevittnar avtalet ifall en tvist skulle uppkomma om avtalets äkthet. 

 

Ytterligare en sak som kan vara bra att ha i åtanke är just fallet med ett bostadslån där de två i relationen står på lika stort lån och ägande men betalat in olika mycket i kontantinsats. I dessa fall behöver ett samboavtal, som undantar bostaden, kompletteras med ett skuldebrev. Genom att kombinera ett skuldebrev med ett samboavtal säkrar ni att den sambo som betalat mer i kontantinsats inte riskerar ett orättvist utfall i en framtida bodelning mellan er. 

 

Just därför kan det vara en bra idé att diskutera med er respektive hur ni vill fördela all egendom mellan er då det alltid är lättare att komma överens när man är på god fot. Samboavtalet kommer skapa mer trygghet för båda parterna i relationen och är ett sätt att undvika långdragna tvister mellan er om relationen skulle ta slut och ena sambon står för merparten av kostnaderna. 

 

Behöver ni hjälp med att upprätta ett samboavtal enligt era önskemål, eller någon som kan bevittna ett avtal kan ni kontakta oss på info@handelsjuristerna.se så kan vi boka in ett kostnadsfritt möte! 

 

Lorin Khalil

Senior konsult, Handelsjuristerna

Psst… 

… du vet väl att HandelsJuristerna är den flexibla och okomplicerade byrån som gör juridiken lättillgänglig för såväl företag som privatpersoner? Några av våra vanligaste tjänster är avtalsgranskning, varumärkesregistrering, integritetspolicy och aktieägaravtal. Eftersom våra konsulter till lika stor del får betalt genom praktik och merit som av ekonomisk ersättning kan vi erbjuda våra tjänster till en bråkdel av vad en advokat kostar. Marknadens bästa pris helt enkelt

 

 

HANDELSJURISTERNA

Handelsjuristerna är en affärsjuridisk byrå driven av juriststudenter från Handelshögskolan i Göteborg. Vår vision är att vara den flexibla och okomplicerade byrån som gör juridiken lättillgänglig för såväl företag som privatpersoner.

KONTAKTA OSS

E-post: info@handelsjuristerna.se

Telefon: 072 853 97 38 

Viktoriagatan 9, 411 24 Göteborg

 

FÖLJ OSS