Arbetstagarens lojalitetsplikt

feb 20, 2025

Är du anställd eller har du kanske anställda? Isåfall låter begreppet “lojalitetsplikt” förmodligen inte helt främmande. Men när uppstår egentligen arbetstagarens lojalitetsplikt? Vad innebär den? Vad händer om arbetstagaren bryter mot den? Låt oss reda ut dessa frågor!

KORT BAKGRUND

För att bättre förstå en regel är det fördelaktigt att konstatera vad regeln är ämnad att skydda, det så kallade skyddsintresset. Skyddsintresset bakom lojalitetsplikten är att arbetsgivarens anställda ska agera i enlighet med arbetsgivarens bästa, så att arbetsgivaren kan lita på att de anställda bidrar positivt till verksamheten.

NÄR LOJALITETSPLIKTEN AKTUALISERAS

Lojalitetsplikten finns inte explicit reglerad i svensk lagtext. Dess stöd finner vi istället hos Arbetsdomstolen som, i prejudicerande domar, fastställt att lojalitetsplikten automatiskt uppkommer då anställningsavtal undertecknas. Detta sker oavsett om lojalitetsplikten nämns i avtalet eller inte. Arbetstagaren blir således skyldig att agera lojalt gentemot sin arbetsgivare i samband med att anställningsavtalet ingås.

LOJALITETSPLIKTENS INNEBÖRD

Att agera lojalt gentemot sin arbetsgivare innebär alltså att man ska agera i enlighet med arbetsgivarens bästa. Man ska sätta arbetsgivarens intressen framför sina egna och undvika intressekollisioner. 

Vad som är lojalt eller illojalt kan dock uppfattas som en bred och subjektiv fråga. Exemplen nedan kan därför användas för att bilda sig en uppfattning om några centrala lojalitetsbrott!

Att begå brott mot arbetsgivaren, exempelvis förskingring eller trolöshet mot huvudman.

Att bedriva, planera eller förbereda mot arbetsgivaren konkurrerande verksamhet under anställningsperioden.

Att tala ner arbetsgivaren offentligt, bortsett från situationer med stöd i visselblåsarlagen.

Att åsidosätta sina åtaganden som arbetstagare, till exempel att medvetet slarva.

Att, vid sidan av jobbet, ägna sig åt annan sysselsättning som har negativ inverkan på fokuset för arbetsuppgifterna.

VAD HÄNDER OM ARBETSTAGAREN BRYTER MOT LOJALITETSPLIKTEN?

Ifall en arbetstagare bryter mot lojalitetsplikten kan en uppsägning alternativt ett avskedande i enlighet med lag (1982:80) om anställningsskydd bli aktuellt. 

Ifall arbetstagarens lojalitetsbrott inneburit skada kan arbetsgivaren kräva skadestånd. Skadeståndet kan vara av ekonomiskt slag, som grundar sig på exempelvis utebliven vinst eller direkt ekonomisk förlust. Det kan också utgöras av allmänt skadestånd för en ideell skada, exempelvis skada på arbetsgivarens anseende eller rykte.

HAR DU FUNDERINGAR ÖVER ARBETSRÄTTSLIGA FRÅGOR I DIN VERKSAMHET?

Vi på Handelsjuristerna besitter bred erfarenhet av arbetsrättsliga frågor. Tveka därför inte på att boka din kostnadsfria behovsanalys redan idag, så ser vi till att hjälpa dig framåt!

JOEL JONSSON

Juridisk Konsult

Februari 2025

HANDELSJURISTERNA

Handelsjuristerna är en affärsjuridisk byrå driven av juriststudenter från Handelshögskolan i Göteborg. Vår vision är att vara den flexibla och okomplicerade byrån som gör juridiken lättillgänglig för såväl företag som privatpersoner.

KONTAKTA OSS

E-post: info@handelsjuristerna.se

Telefon: 031 – 20 27 20

Viktoriagatan 9, 411 24 Göteborg