Entreprenad? Vad gäller egentligen?

Entreprenad är ett ord som många har hört men inte riktigt greppat betydelsen av. Själva entreprenadjuridiken behandlar kontraktsrelationen mellan parterna på exempelvis en byggarbetsplats. Typiskt består dessa av beställaren, entreprenören och entreprenörens underleverantörer. Vid dessa avtal använder sig ofta parterna av, av brashens framtagna standardavtal, AB04, ABT06 och ABK 06 m.fl.

 

Upphandling av byggtjänster sker ofta via de välkända upphandlingsformerna, framförallt delad entreprenad och generalentreprenad. I en delad entreprenad sköter beställaren ansvaret för tillhandahållandet av ritningar och beställandet av tjänster från flera leverantörer. I generalentreprenaden överlåter beställaren till generalentreprenören att beställa tjänster men beställaren tillhandahåller fortfarande alla ritningar med instruktioner om arbetets utförande. Dessa båda är exempel på entreprenadformen “utförandeentreprenad”. En generalentreprenad kan också var en total entreprenad.

 

Totalentreprenaden utfärdar beställaren enbart en begäran om slutproduktens funktion men överlåter allt annat arbete till totalentreprenören som då självständigt ska rita upp instruktioner för arbetet och beställa alla tjänster. 

Att förstå entreprenadjuridik  kan vara knepigt. På HandelsJuristerna har vi ägnat mycket av det senaste året till att tolka, förstå och informera om entreprenader. Kika gärna in på vår hemsida och hör av dig till oss så berättar vi mer

Kontakta oss på info@handelsjuristerna.se så hjälper vi dig vidare med att identifiera ditt företags behov!

 

Allt gott, Erik Hultstein och William Backgård

 

HANDELSJURISTERNA

Handelsjuristerna är en affärsjuridisk byrå driven av juriststudenter från Handelshögskolan i Göteborg. Vår vision är att vara den flexibla och okomplicerade byrån som gör juridiken lättillgänglig för såväl företag som privatpersoner.

KONTAKTA OSS

E-post: info@handelsjuristerna.se

Telefon: 072 853 97 38 

Viktoriagatan 9, 411 24 Göteborg

 

FÖLJ OSS