AKTIEÄGARAVTAL 

Äger du aktier i ett företag med flera delägare? Då bör ni fundera på att skriva ett aktieägaravtal!

 

Vad är ett aktieägaravtal? 

Ett aktieägaravtal är ett avtal mellan delägarna i ett aktiebolag. Det finns inget krav på att ha ett aktieägaravtal. Det utgör dock en stor säkerhet för delägarna. Utan ett aktieägaravtal kan det få konsekvenser i framtiden. Genom att skriva ett aktieägaravtal har man stora möjligheter att påverka hur företaget ska fungera i praktiken. Vanliga frågor att reglera i ett aktieägaravtal är hur vinst ska fördelas, hur bolaget ska värderas och hur styrelsen ska utses.

Varför är det viktigt att ha ett aktieägaravtal? 

Ni som delägare bör komma överens om hur ni vill sköta ert bolag och säkerställa att alla har samma vision och syn på hur företaget ska utvecklas. Många gånger uppstår situationer som aktieägarna inte räknat med. Något många inte vet är till exempel att om en delägare skiljer sig utan att ha ett äktenskapsförord kan hälften av hans eller hennes aktier i bolaget istället tillfalla maken som då blir delägare i bolaget. Detta är bara en av många möjliga situationer som kan uppkomma – genom att skriva ett aktieägaravtal avtalar ni på förhand hur viktiga frågor ska hanteras och kan därmed undvika framtida konflikter. Med tryggheten som ett aktieägaravtal ger kan ni istället fokusera på att utveckla ert företag till sin fulla potential!

 

Kontakta oss på info@handelsjuristerna.se så hjälper vi dig vidare med att identifiera ditt företags behov!

 

HANDELSJURISTERNA

Handelsjuristerna är en affärsjuridisk byrå driven av juriststudenter från Handelshögskolan i Göteborg. Vår vision är att vara den flexibla och okomplicerade byrån som gör juridiken lättillgänglig för såväl företag som privatpersoner.

KONTAKTA OSS

E-post: info@handelsjuristerna.se

Telefon: 072 853 97 38 

Viktoriagatan 9, 411 24 Göteborg

 

FÖLJ OSS