I skrivande stund söker vi på HandelsJuristerna en ny VD för verksamhetsår 2019. Hanna Ericsson, nuvarande VD, ser tillbaka på sin tid hos oss som en spännande utmaning som gett obetalbara erfarenheter. För att lära känna Hanna lite bättre har hon fått svara på tre frågor rörande sin tid hos oss.

Vad var det som lockade dig med tjänsten som VD?
Det var flera olika saker som lockade mig med tjänsten. För första gången kände jag att jag jobbade på ett företag vars varumärke och affärsidé jag brann genuint för, därför skulle det kännas extra kul att få vara med och vidareutveckla HandelsJuristerna. Jag hade bara jobbat på HandelsJuristerna i ungefär två månader när jag sökte rollen som VD. Men redan på den korta tiden hade jag avancerat till Försäljningsansvarig och när jag hade luft under vingarna tyckte jag det skulle vara kul att göra ytterligare ett kliv upp på karriärstegen. Det är det som är det roliga med kårbolagen, det är i princip bara en själv som sätter gränserna för hur långt upp man vill klättra i företaget.

Hur har året som VD varit?
Det har varit otroligt utmanande och lärorikt. Det var en brant utvecklingskurva i starten av året men det har varit värt alla arbetade timmar. Utöver all kunskap jag har förkovrat mig i har jag också utvecklats på ett personligt plan. Att kombinera en halvtidstjänst som VD med heltidsstudier på juristprogrammet är stundtals tufft, men det är ett relativt litet problem jämfört med vilken avkastning en sådan här erfarenhet ger långsiktigt. Jag fick tidigt i livet lära mig att hårt arbete alltid lönar sig och det stämmer verkligen. Med ett sådant tankesätt blir det både enklare och roligare att ta sig an denna rollen. Samtidigt är det otroligt givande att testa på helt nya saker som man aldrig har gjort förut, det är nyttigt att utmana sig själv och för att utvecklas måste man våga kliva utanför sin comfort zone. Dessutom har det varit kul att få göra något praktiskt, juristprogrammet är ju en väldigt teoretisk utbildning och det har varit skönt att göra något mer än att tolka lagparagrafer eller analysera rättsfall.

Vad tar du med dig från tiden som VD på HandelsJuristerna?
Vill man bli en framgångsrik jurist handlar det inte bara om att lösa fiktiva problem på tentorna i skolan. Man måste kunna omsätta sina teoretiska kunskaper till verkligheten och sätta sig in i klientens verklighet. Genom att ha styrt ett aktiebolag har jag egen erfarenhet av vilka typer av problem och utmaningar företagare ställs inför, det kommer göra så att jag har lättare att föreslå lösningar till problem åt framtida klienter.