VILKEN BOLAGSFORM PASSAR DIG BÄST? 

Funderar du på att starta ett företag men vet inte vilken bolagsform som passar dig bäst? Det kan vara svårt att veta vilken typ av bolag man ska starta och vi har därför tagit fram denna artikel för att hjälpa dig välja rätt. De vanligaste bolagsformerna är aktiebolag, handelsbolag och enskild firma. Vilken bolagsform du bör välja beror både på din situation och vilken typ av verksamhet du ska driva.

1. AKTIEBOLAG
Ett aktiebolag är en egen juridisk person som är helt skild från dig som fysisk person. Du måste ha ett aktiekapital på minst 25 000 kronor för att starta ett AB. Du får använda halva aktiekapitalet för att köpa tillgångar som kommer att finnas kvar i företaget. En stor fördel med aktiebolag är att du som huvudregel inte ansvarar för att betala företagets skulder om företaget skulle gå med förlust. Din ekonomiska insats är begränsad till det belopp du betalat in i aktiekapital.

2. ENSKILD FIRMA
En enskild firma kräver inte något kapital för att starta företaget, men du är personligen ansvarig för företaget och de skulder som företaget kan få. Det finns alltså inte någon tydlig gräns mellan din personliga ekonomi och företagets. En fördel är att det är enkelt att starta en enskild firma. En risk är att din privatekonomi kan påverkas om företaget går med förlust.

3. HANDELSBOLAG
Ett handelsbolag kan vara ett alternativ om ni är minst två personer som ska starta ett företag tillsammans. Det krävs inget kapital, men delägarna är personligen ansvariga för företagets skulder. Ni delar det ansvaret lika mellan er.

HANDELSJURISTERNA

Handelsjuristerna är en affärsjuridisk byrå driven av juriststudenter från Handelshögskolan i Göteborg. Vår vision är att vara den flexibla och okomplicerade byrån som gör juridiken lättillgänglig för såväl företag som privatpersoner.

KONTAKTA OSS

E-post: info@handelsjuristerna.se

Telefon: 072 853 97 38 

Viktoriagatan 9, 411 24 Göteborg

 

FÖLJ OSS